Barley Grass to liofilizowany proszek uzyskany z zielonych pędów jęczmienia. Spośród roślin zbożowych jęczmień jest najstarszą zieloną żywnością i najstarszym zbożem na świecie. Preparat z zielonych, lifilizowanych młodych pędów jęczmienia w stosunku do innych roślin zawiera unikalne, najwyższej wartości substancje odżywcze.
Napój sporządzony z Barley Grass to wodna zawiesina 100% naturalnych składników, biologicznie aktywnych, zawierających wyjątkowo dużą ilość chlorofilu, zapewniająca komplementarne odżywienie ludzkiego organizmu.
Zielony jęczmień posiada w swoim składzie dużo witamin i składników mineralnych. Jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Zielone łodygi jęczmienia zawierają chlorofil. Jest bogaty w niezbędne aminokwasy, a więc te, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować
Ww. efekty potwierdziły m.in. badania laboratoryjne w Centrum Medycznym im. Jerzego Waszyngtona (USA). Dały podstawę również do stwierdzenia, że wyciąg z zielonej trawy młodego jęczmienia obniża zachorowalność na raka gruczołu krokowego. Dobroczynne działanie preparatu sproszkowanego, młodego zielonego jęczmienia na układ krążenia i jego zdolność pobudzania układu odpornościowego udokumentowano w warunkach klinicznych przez
dr Benjamina Lauer z Wydziału Medycznego Uniwersytetu Loma Linda.
W ostatnich badaniach wykazano, że wyciąg z młodego jęczmienia:
działa antyoksydacyjnle (obrona przed nadmiarem wolnych rodników)
hamuje i zmniejsza miejscowy stan zapalny
enzymy unieczynniają i rozkładają substancje kancerogenne (m. in. smołę tytoniową) ograniczając ryzyko powstawania nowotworów złośliwych
działa dobroczynnie na układ krążenia
pobudza układ odpornościowy
Krzem jest niezbędnym składnikiem każdego żywego organizmu. Znajduje się zwłaszcza w życiodajnych płynach, jak chlorofil w roślinach czy hemoglobina w organizmie człowieka. Z badań wynika, że dorosły człowiek posiada ok. 6-7g krzemu, a niektóre tkanki kumulują go więcej niż inne, zwłaszcza te związane z układem odpornościowym, jak węzły chłonne, płuca, śledziona czy aorta, a także wszystkie komórki tkanki łącznej. To właśnie w niej najprawdopodobniej rola krzemu jest najważniejsza.
Rosyjscy naukowcy udowodnili ponadto, że uaktywniona przez krzem woda staje się bakteriobójcza, zabija wirusy, obniża poziom cukru we krwi.
O prawidłowy poziom krzemu warto dbać przez cały rok, szczególnie w okresie wzmożonych infekcji. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania i wzmocnienia organizmu. Jeśli wartościowa dieta nie jest w stanie zaspokoić zapotrzebowania na ten minerał, warto uzupełnić ją o odpowiednią suplementację. Na rynku w Polsce znajdziesz krzem organiczny (monomethylsilanetriol) w płynie Orsi. Ogromną zaletą produktu jest ponad 70% przyswajalność przez organizm oraz to, że nie zaobserwowano skutków ubocznych jego stosowania. Dzięki niemu wzbogacisz swoją dietę i wzmocnisz organizm na sezon wzmożonych infekcji wirusowych.
Działanie Barleya i krzemu OrSi jest komplementarne, czyli wzajemnie uzupełniające się.
Źródła:
"Żywność Dr Gillian McKeith na Życie dla Zdrowia: 12 Natural Superfoods do Transform Your Health" Gillian McKeith, MD, w 2005 r.
Yu YM, Chang WC, Chang CT et al. Diabetes Metab 2002,
Boguszewska-Czubara A., Pasternak K. Silicon in medicine and therapy. J. Elem. 2011,
M.T. Murry, „Encyclopedia of Nutritional suplement”, Prima Publishing 1996.
Carlise E, Nutrition Review, 40, 1982,
Comments